Desktop samenstellen

Zonder voorkennis een computer samenstellen was voor mij één van de engste dingen ooit. Het kleinste foutje kan je honderden euro's armer maken. Laat je hierdoor niet afschrikken, als je voorzichtig bent dan hoef je je geen zorgen maken. Denk maar "Als de Nicky het kan, dan kan ik het ook".
Ik ga jullie dan ook even een beetje info geven over het process.

Computer samenstellen

Casing
Casing

Als eerste heb je een case nodig. Dit is waar alles van je computer in gaat zitten. Naar mate hoe groot of hoe klein de case is moet je de resterende componenten ook naar behoren kiezen. Voornamelijk het moederbord, dit heeft heeft 4 maten. Van groot naar klein zijn ze EATX, ATX, micro-ATX en mini-ITX. Als je het grootste moederbord neemt dan neem je geen kleine case. Dat is zowat de goude regel.

Moederbord
Moederbord

Het moederbord, veel pinnen en veel verwarring. Zoals gezegd kan dit in verschillende maten komen. Hoe groter het moederbord hoe "sterker" dat je computer kan zijn. Er is dan meer ruimte voor RAM geheugen (info hierover komt nog) of verkoeling. Dit stukje technologie zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden wordt. Het eerste dat je vast maakt in de case is het moederbord.

Processor/CPU
Processor/CPU

Een processor dient voor basisbewerkingen en -controle uit te voeren. Het meeste bekende zijn AMD of Intel. Dit klein stukje hoort centraal op het moederbord en wordt vastgezet met een 'bracket'. Het is mogelijk dat je nog een tussenstukje moet monteren op het moederbord om de CPU te kunnen plaatsen. Eenmaal dit geplaatst is dan komt er een beetje "cooling paste" op om de hitte makkelijker over te brengen naar de CPU fan.

CPU fan
CPU fan

De fan staat rechtstreeks op de CPU en wordt vastgemaakt met een paar vijzen. De hitte die van de processor komt wordt doorgegeven aan de fan die op zijn beurt draait en de hitte probeert uit de case te sturen. Er zijn verschillende soorten van fans zoals: liquid cooling, air cooling en immersion cooling.
De meest voorkomende zijn de eerste twee.

Mijn voorkeur gaat naar air cooling vanwege een slechte ervaring bij de liquid cooling. Deze cooling ging kapot en als gevolg begon te lekken. Dit heeft schade veroorzaakt bij 4 verschillende componenten waardoor ik een niet zo kleine som mocht uitgeven van over de 1000 euro.
Wel geef ik toe dat de van prestaties de liquid lichtjes beter is dan de air cooling.

Grafische kaart/GPU
Grafische kaart/GPU

We zijn halverwege bij de grafische kaart ookwel de GPU genoemt. Dit gaat het duurste component zijn van je computer in de meeste gevallen. Hoeveel je hieraan uitgeeft laat je het beste afhangen van welke activiteiten je met de computer doet. Wil je zware spelletjes spelen of fotobewerking, dan gaat het je meer kosten dan als je het gewoon gebruik voor werk of school. Wil je meerdere schermen dan kan je ook denken aan een tweede GPU (dit is geen must). 

RAM
RAM

RAM of Random-access memory dient om bestanden te lezen of schrijven. Op je moederbord heb je minstens 2 tot 4 slots om dit te plaatsen.

Ze komen voor in verschillende groottes: 2GB, 4GB, 8GB, 16GB, 32GB en 64GB.
Hier zijn bepaalde regels rond die je best volgt. Gebruik best RAM-sticks van dezelfde grootte, mix niet. Wil je 16GB, weet dan dat er een verschil is tussen 2 sticks van 8GB en 1 van 16GB.

De reden waarom er voorkeur is voor meerdere sticks, is het concept 'multithreading'. Kort uitgelegd: een computer doet geen verschillende taken tegelijk en meerdere sticks verdeelt de ballast.

HDD/SDD
HDD/SDD

Op je computer wil je natuurlijk bestanden kunnen opslaan of ten minste opstarten. Een harde schijf (Hard Disk Drive/Solid State Drive) slaagt allerlei data op. Qua snelheid is een SDD beter, maar wil je gewoon iets hebben voor documenten op te bewaren hoef je niet verder te zoeken dan een HDD.

Een aanrader voor je besturingssysteem is een SSD, dan start je computer sneller op. 

Ook dit komt voor in verschillende maten. De oudere harde schijven waren joekels. Gelukkig zijn de meer recente compacter. Voor onze desktop hoeven we hier geen rekening mee te houden, maar voor een laptop heeft dit nog een kleiner formaat. 

Voeding
Voeding

Tot slot is het de bedoeling dat je de computer kan opstarten, hiervoor verwelkomen we de voeding. Er is één eigenschap waarmee we rekening moeten houden. Het aantal watt dat het heeft. De voeding wordt aangesloten met het moederbord, harde schijf, GPU en case zodat elks hun job kunnen doen. 

Als het totaal verbruik van je componenten 500 watt is en je voeding kan maar 400 watt aan, dan kom je in de gevarenzone en is het mogelijk dat een component af en toe niet werkt. Je moet dus kijken of je genoeg watt hebt voor alles te bekrachtigen.

Nog onzeker?

Ben je nog niet zeker of je al een computer in elkaar kan steken?Geen zorgen, dat is normaal.

Neem even de tijd om het filmpje te bekijken en een ander perspectief te krijgen.

Tijd om de stroomkabel in te steken en vingers te kruisen.

Ben je wel al klaar dan alvast veel plezier met het bouwen van je eigen super machine!

Bronnen:

Foto's: Microsoft Copilot

Uitleg: eigen ervaring

Video: youtuber - TechSource

Nicky Dupont - Voorjaarstraat 42, 2610 Wilrijk
Alle rechten voorbehouden 2023
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin